Bifenicus - insekticid i akaricid

You are here

Bifenicus

Bifenicus

Tehničke informacije

Kategorija: 
Aktivna materija: 
Bifentrin 100 g/l
Formulacija: 
Koncentrat za emulziju (EC)
Klasifikacija rezistentnosti: 
3A
Pakovanje: 
5 ml, 50 ml, 100 ml, 250 ml i 1 L
Proizvođač: 
Chemical Agrosava

Karenca:
Strna žita i kukuruz – 35 dana
Šećerna repa, kupus i vinova loza – 21 dan

Primena

Kontaktni i digestivni insekto-akaricid širokog spektra delovanja

PARADAJZ I UKRASNO BILJE U ZATVORENOM PROSTORU: za suzbijanje bele leptiraste vaši (Trialeurodes vaporariorum)  pri pojavi prvih larvi i običnog paučinara (Tetranychus) u koncentraciji 0,02-0,05% (2-5 ml na 10 l vode).

 

Vreme primene: kada se utvrde prve pokretne forme grinja na lišću.

Mogućnost druge primene

TRETMAN ZEMLJIŠTA: insekto-akaricidne osobine i nerastvorljivost u vodi iskorišćeni su u proizvodnji korenastog povrća kao što su šargarepa, zatim kod krompira i lukova. Zemljište se pre sadnje istretira preparatom Bifenicus u količini od 2 l/ha po površini, zatim preparat inkorporira u zemljište na 10 cm i od tog sloja prave se bankovi na koje se sadi povrće. U plastenicima se spanać i drugo povrće na ovaj način štite od fitofagnih grinja (T. urticae, Tyrophagus similis i dr.).
Slična primena je i kod proizvodnje semenskog kukuruza kada se, pre setve, zemljište tretira Bifenicusom i inkorporira na dubinu od 10 cm.

ULJANA REPICA: za suzbijanje repičinog sjajnika (Meligethes aeneus) u količini 0,1-0,2 l/ha (1-2 ml/100 m2) i repičine lisne ose (Athalia rosae) u količini od 0,15 l/ha (1,5 ml/100 m2).
Vreme primene: tretiranjem na početku piljenja larvi u fazi pupoljaka kod repičinog sjajnika i u vreme masovne pojave gusenica.

KROMPIR: za suzbijanje lisnih vaši (Aphididae) u količini od 0,075 l/ha (0,75 ml/100 m2).
Vreme primene: na početku formiranja prvih kolonija.

ZASADI VOĆA: za suzbijanje dudovca (Hyphantria cunea) u koncentraciji od 0,03% (3 ml/10 l vode).
Vreme primene: tretiranjem na početku piljenja prvih gusenica.

MOGUĆNOST MEŠANJA

Preparati na bazi bifentrina kao što je Bifenicus nisu kompatibilni sa preparatima alkalne reakcije.

Karakteristike

Bifenicus je insekto-akaricid koji deluje kontaktno, digestivno i gasnom fazom. Preparat se ne usvaja preko lista i korena, jer je slabo do skoro nerastvorljiv u vodi (manje od 1 mg/l). Pritisak pare mu omogućava da se koristi inkorporiranjem u zemljište. Aktivna materija bifentrin je lipofilna supstanca, pa ima prednost u delovanju nad ostalim insekticidima na insekte gde se može spajati sa mastima preko kutikule kao što su gusenice ili larve Diptera.

NAPOMENA

Preparat se ne sme alternativno primenjivati sa preparatima na bazi bilo kog piretroida zbog razvoja rezistentnosti insekata i grinja i ukrštene rezistencije. Ne primenjivati u vreme cvetanja biljaka i u vreme leta pčela.

 

ETIKETA & MSDS