Present | Agrosava

You are here

Present

Present

Technical information

Product category: 
Аctive ingredient: 
Zeta cipermetrin 8 g/kg
Formulation: 
Granule (GR)
Classification of resistance: 
3
Packaging: 
1 kg; 10 kg
Manufacturer: 
Chemical Agrosava

Karenca:

Obezbeđena vremenom primene

Application

Zemljišni insekticid sa kontaktnim i digestivnim delovanjem za suzbijanje larvi žičara.

Usevi: kukuruz

Količina primene: za suzbijanje larvi žičara (Elateridae) u količini 12,5-15 kg/ha (125 – 150 g/100 m²).

Vreme primene: razbacivajem granula po celoj površini ili u redove, neposredno pre setve ili istovremeno sa setvom.

Preparat Present je u procesu proširenja primene u usevu: krompira, luka i duvan - za suzbijanje larvi žičara (Elateridae) neposredno pre ili istovremeno sa setvom/sadnjom, u količini 12,5-15 kg/ha (125 – 150 g/100 m²).

Characteristics

Preparat je zemljišni insekticid na bazi aktivne materije zeta-cipermetrin koja pripada hemijskoj grupi piretroida. Njihovo delovanje ostvaruje se kontaktnim putem (kada ispoljavaju najvišu aktivnost), ali i posle unošenja u toku ishrane (oralnim putem). Zeta cipermetrin blokira transport Na jona kroz membranu nervnih ćelija, te onemogućava prenos nervnih impulsa (propustljivost membrane). Ometanje prenosa nervnih impulsa uzrokuje nekoordinisane pokrete, paralizu i naposletku uginuće štetnih insekata.

Delujući na nervni sistem insekata, simptomi se brzo ispoljavaju i već posle par minuta uzrokuje nesposobnost za kretanje i letenje. Ovaj efekat naziva se “knock down” i karakterističan je za aktivne materije iz grupe piretroida. Nešto niže količine primene od onih koje uzrokuju mortalitet, ispoljavaju svoje delovanje na način da sprečavaju ishranu insekata na tretiranim biljkama (antifeeding), smanjenje stope razvića larvi i produženje vremena generacije.

Zbog sposobnosti da se brzo razgrađuju, često su foto i termo labilni i nekada se može desiti da kod jednog broja insekata dođe do preživljavanja.

ETIKETA & MSDS